Akcesoria kuchenne, które pomogą Ci zostać mistrzem cukiernictwa
Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu
Mało kto potrafi oprzeć się zapachowi domowych wypieków. Aromat pysznego ciasta drożdżowego czy świeżych pierniczków wyjętych prosto z piekarnika nierzadko przywodzi na myśl wiele radosnych i miłych wspomnień. Dziś każdy może aspirować do tytułu mistrza cukiernictwa — wystarczy dobry przepis, odrobina wolnego czasu oraz odpowiednie akcesoria. Sprawdź, jakie akcesoria kuchenne są Ci potrzebne, by zostać specem od słodkości.
Przygotuj ciasto — miski, pojemniki, wałki i nie tylko
Niezależnie od tego, jaki rodzaj wypieków zamierzasz przygotować, najpierw czeka Cię mieszanie składników. Już na tym etapie przydadzą się odpowiednie gadżety do kuchni. Wysoki pojemnik z pokrywą i otworem na trzepaczki miksera zapobiegnie zachlapaniu przestrzeni kuchennej i cukiernika-amatora. Jeśli jednak nie boisz się takiego obrotu spraw, postaw na uniwersalną miskę. Do wyboru masz kilka różnych modeli wykonanych z plastiku, stali nierdzewnej, drewna czy silikonu.
Niektóre z misek posiadają pokrywki — niewykorzystaną porcję ciasta możesz zatem łatwo przechować w lodówce (bez obaw, że wyschnie lub ulegnie zanieczyszczeniu). Marzysz o pierniczkach, ciastkach maślanych lub kruchych wypiekach? Koniecznie zaopatrz się więc w drewnianą albo silikonową stolnicę oraz wałek. Z ich pomocą przygotujesz ciasto i rozwałkujesz je na pożądaną grubość, jednocześnie dbając o czystość swojej przestrzeni roboczej.
Warto zainwestować także w inne akcesoria do ciast. Chcesz ubić sztywną pianę z białek i zrobić bezę? W takim razie w Twojej kuchni nie powinno zabraknąć trzepaczki. Pomocny okazać się może także silikonowy pędzelek kuchenny – dzięki niemu wysmarujesz blachę masłem lub innym tłuszczem i stworzysz chrupiącą skórkę na powierzchni ciasta. |
A jeśli chcesz ozdobić swoje wypieki, to fantazyjne wzory i figury wyczarujesz za pomocą rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami. Wystarczy umieścić w nim krem, nałożyć odpowiednią tylkę i działać.
Pora na pieczenie — formy, foremki, tortownice
Gdy ciasto wyrośnie, odpocznie po wyrabianiu lub zostanie właściwie schłodzone, trzeba będzie nadać mu pożądany kształt. Nie musisz używać w tym celu noża, trudno byłoby Ci przy jego użyciu osiągnąć odpowiedni efekt. Z pomocą przychodzą specjalne akcesoria do pieczenia: metalowe lub plastikowe wykrawaczki do ciastek, silikonowe foremki do babeczek czy blachy o przeróżnych rozmiarach. Te gadżety kuchenne pomogą Ci nadać wypiekom idealny kształt bez żadnego wysiłku. Walentynkowe serduszka, wielkanocne baby, bożonarodzeniowe choinki z ciasta, idealne muffinki, a nawet okolicznościowe torty – to wszystko jest w zasięgu Twoich umiejętności, jeśli tylko pomożesz sobie odpowiednimi akcesoriami.
Miłośników muffinek z pewnością zainteresuje wykonana z wysokogatunkowej stali węglowej blacha do muffinek. Duży model pomieści aż 12 porcji ciasta. Oszczędzisz czas i przyrządzisz więcej słodkości za jednym razem. Nie zapomnij też o ozdobnych papierowych foremkach na muffinki. Wystarczy włożyć je w otwory w foremce i wlać w nie surowe ciasto. Dzięki nim łatwo wyjmiesz babeczki z formy po upieczeniu, będą także pięknie wyglądały i łatwiej będzie je trzymać w dłoni podczas jedzenia, nie brudząc się przy tym.
Wielbiciele tradycyjnych, domowych wypieków z pewnością chętnie sięgną po prostokątne blachy na karpatkę czy sernik, niewielkie keksówki, formy na tartę czy na tradycyjną babkę oraz różnych rozmiarów tortownice. Takie klasyczne akcesoria cukiernicze dają duże pole do popisu – przy użyciu tortownicy łatwo stworzyć nawet duży, piętrowy tort. Keksówka pozwoli upiec nie tylko keks, ale również prostokątną babkę. Duże prostokątne blachy pozwolą stworzyć podzielne ciasta idealne na urodziny w pracy, czy w domu. |
Obecnie dużym powodzeniem cieszą się formy z silikonu, łatwe w czyszczeniu i minimalizujące ryzyko przypalenia czy przywierania. Na rynku znajdziesz też klasyczne warianty metalowe pokryte teflonem. Świetnym rozwiązaniem są formy z pokrywą. Przeniesiesz w nich ciasto bez obaw o wypadnięcie wypieku z blachy w trakcie transportu czy zanieczyszczenie go.
Inne przydatne akcesoria
Jeśli pieczesz ciasto, które wymaga przekładania masami czy konfiturami, dobrze jest zaopatrzyć się w akcesoria, które pozwolą pracę tę wykonać szybko i sprawnie. Po co męczyć się z przekrajaniem biszkoptu nożem i frustrować tym, że wyszło krzywo? Zaopatrz się w krajalnicę do biszkoptu – ustawiasz żyłkę na odpowiedniej wysokości i z łatwością przesuwasz wzdłuż biszkoptu, osiągając idealnie równy blat! Jeśli nałożyć dwie żyłki, wysoki biszkopt za jednym pociągnięciem przetniesz na trzy blaty. W chwilę uzyskasz tym idealną bazę pod piętrowy tort. Przyrząd wykonano ze stali nierdzewnej, przystosowanej do kontaktu z żywnością.
Chcesz udekorować ciasto, ale nie ufasz swoim plastycznym umiejętnościom? Na rynku znajdziesz szereg różnych gadżetów cukierniczych, które usprawnią cały proces i sprawią, że w mgnieniu oka wyczarujesz przyciągające oko wzory.
Uzupełnij wyposażenie kuchni o specjalne szablony dekoracyjne w finezyjnych kształtach. Dzięki nim w prosty i szybki sposób ozdobisz nie tylko tradycyjne wypieki, ale też inne desery. |
Oferta rynkowa w zakresie akcesoriów kuchennych i cukierniczych jest bardzo duża. Dzięki mnogości form do pieczenia, akcesoriów do ozdabiania, przyrządów do przygotowywania wyczarowanie pysznego i pięknie wyglądającego ciasta to zadanie w zasięgu możliwości nawet osoby o małych umiejętnościach w tym zakresie. Trening czyni mistrza!
Przykładowe akcesoria do wypieków