Nowoczesny design mebli to nie wszystko – stylowy wygląd musi iść w parze z wysoką funkcjonalnością. Właściwe rozplanowanie przestrzeni jest niezbędne, jeśli chcesz utrzymać w kuchni nienaganny porządek. Nie wiesz, jak poukładać w szafkach kuchennych, aby zaoszczędzić nie tylko miejsce, ale przede wszystkim czas podczas gotowania? Przeczytaj nasz krótki poradnik, w którym znajdziesz praktyczne informacje.
Od czego zacząć organizację szafek kuchennych?
Nie masz pomysłu, jak poukładać w szafkach kuchennych, aby optymalnie wykorzystać ich pojemność oraz zapewnić sobie wygodę użytkowania? Być może szukasz sprawdzonych porad, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni, gdyż urządzasz to pomieszczenie w swoim pierwszym mieszkaniu. A może planujesz gruntowny remont i chcesz kupić bardziej funkcjonalne meble? Pamiętaj, że podczas gotowania wszystko powinno przebiegać w sposób płynny i intuicyjny. Pomogą Ci w tym meble modułowe Qubik z naszej oferty – wraz z ich pełnym wyposażeniem.
Organizację szafek kuchennych należy przemyśleć już na etapie projektowania całej zabudowy kuchennej. Uwzględnienie swoich indywidualnych preferencji, przyzwyczajeń oraz różnych upodobań odgrywa w tym momencie kluczową rolę. W przyszłości zapewni domownikom wygodny dostęp do wszystkich sprzętów i akcesoriów kuchennych, dzięki czemu przygotowywanie posiłków stanie się prawdziwą przyjemnością. Przemyślany wybór szafek, schowków oraz szuflad z pewnością pozwoli zaoszczędzić czas i nerwy.
Zasady dotyczące tego, co gdzie trzymać w kuchni, są bardzo proste. Na początku zastanów się, jak będzie wyglądał Twój trójkąt roboczy, czyli gdzie znajdzie się lodówka, kuchenka i zlewozmywak. W pobliżu tych urządzeń znajdą się różnych rozmiarów szafki stojące i wiszące oraz szuflady. Należy je rozplanować z myślą o czynnościach, jakie wykonuje się w tych strefach.
Jak poukładać w szafkach kuchennych? Podział kuchni na strefy
W tym miejscu znowu wracamy do podstawowych zasad ergonomii pomieszczenia. Myśląc o tym, jak zorganizować kuchnię, trzeba wziąć pod uwagę tzw. trójkąt roboczy. Właśnie z niego wynika podział na następujące strefy kuchenne:
- strefa zapasów,
- strefa przechowywania,
- strefa zmywania,
- strefa przygotowywania,
- strefa gotowania i pieczenia.
Jak powinno wyglądać właściwe rozplanowanie pięciu kluczowych stref? Po pierwsze, lodówkę należy ustawić jak najbliżej wejścia, ponieważ ułatwi to wygodne rozpakowanie zakupów. Strefa zapasów i przechowywania to miejsce na niektóre produkty spożywcze, przyprawy, a także garnki i patelnie, zastawę oraz sztućce. Następnie mamy miejsce kolejno na zlew i zmywarkę, blat roboczy oraz kuchenkę i piekarnik.
Akcesoria niezbędne przy organizowaniu szafek kuchennych
Pewnie znasz to uczucie, kiedy niespodziewani goście czekają w salonie, a Ty nie możesz znaleźć najpotrzebniejszej rzeczy. Ostatnie porządki na niewiele się zdały, a wyciągnięcie talerzy lub garnków z otchłani głębokiej szafki graniczy z cudem. Jeśli zastanawiasz się, jak uporządkować szafki w kuchni i rozplanować ich wnętrza, zastosuj specjalne organizery.
Szuflady najczęściej służą do przechowywania małych przedmiotów, takich jak sztućce, przybory do gotowania i pieczenia. Nic dziwnego, że zazwyczaj panuje w nich nieporządek – małe przedmioty lubią się mieszać i leżeć w nieładzie. Organizacja szuflad w kuchni jest o wiele łatwiejsza, kiedy wykorzystasz wkłady do szuflad. Mają one wydzielone miejsca, w których oddzielnie można poukładać noże, widelce, łyżki oraz inne akcesoria kuchenne.
Myśląc o tym, jak zagospodarować szafki w kuchni, należy również wziąć pod uwagę kosze do segregacji śmieci. Stosując wymagane zasady segregacji, warto wyposażyć się w osobne pojemniki na tworzywa sztuczne i metale, odpadki biologiczne oraz kosze przeznaczone dla materiałów papierowych i plastikowych. Wynoszenie śmieci staje się łatwiejsze, gdyż nie jest konieczne ich przeglądanie przed wrzuceniem do kontenera. Co więcej, obecnie kuchnie stają się coraz bardziej funkcjonalne dzięki zastosowaniu różnych mechanizmów i dodatkowych rozwiązań. Przykładowo wspomniane kosze do segregacji śmieci idealnie mieszczące się pod szafką zlewozmywakową mogą nawet wysuwać się bez użycia rąk - wystarczy trącić je biodrem.
Układanie w szafkach kuchennych – co w szafkach stojących, a co w wiszących?
Jeśli chodzi o szafki w kuchni, organizacja musi być dobrze przemyślana. Przedmioty, których używasz najczęściej, umieść w szafkach najłatwiej dostępnych. Im czegoś rzadziej potrzebujesz, tym głębiej możesz to schować. Stosowanie tej zasady obejmuje także pojemniki na żywność i przyprawy – najczęściej używane zawsze muszą być w zasięgu ręki.
Jak właściwie poukładać rzeczy w kuchni? Zauważ, że szafki wiszące zazwyczaj mają mniejszą głębokość. Na pewno nie nadają się dla przedmiotów dużych i ciężkich. Kuchnia z wysoką zabudową umożliwi przechowywanie w najwyższych szafkach najrzadziej używanych talerzy. Szafki stojące pomieszczą między innymi garnki i sprzęty AGD. Znajdą się w nich szuflady na sztućce i przyprawy oraz praktyczne, wysuwane półki czy kosze cargo na artykuły spożywcze. W pobliżu zlewu zwykle znajduje się miejsce na środki czystości oraz pojemniki na śmieci.
W stojącej szklanej witrynie możesz umieścić eleganckie naczynia, które chcesz wyeksponować. Taka szafka stanowi prawdziwą ozdobę i sprawdzi się również jako biblioteczka książek kucharskich. Przeszkolone fronty i widoczna zawartość mają jeszcze jedną istotną zaletę – każdy będzie mógł szybko znaleźć potrzebne przedmioty, a także zmotywują domowników do utrzymywania w niej porządku.
Jak poukładać w szafkach kuchennych w małej kuchni?
Istnieje kilka niezawodnych pomysłów na to, jak zorganizować kuchnię o niewielkim metrażu. Mała przestrzeń nie musi tracić na funkcjonalności i ograniczać wygody użytkowania. Ważne, aby była urządzona w sposób wykorzystujący całą jej wysokość. Dzięki szafkom i półkom umieszczonym aż pod sam sufit organizacja stanie się łatwiejsza.
Bardzo małe kuchnie wymagają stosowania wyłącznie ergonomicznych rozwiązań. Możesz zaprojektować meble na podstawie indywidualnej koncepcji lub zastosować gotowe pomysły na porządek w kuchni - w obu kwestiach pomoże Ci planer kuchni online dostępny na agatameble.pl/kuchnia. Zastanów się nad blatem kuchennym – możesz na nim ustawiać stojaki na ręczniki papierowe i inne potrzebne przedmioty, których nie trzeba chować. Do wąskich przestrzeni nadają się szafki typu cargo umożliwiające wygodne przechowywanie np. sypkich produktów spożywczych lub środków czystości.
Zasady rozmieszczenia akcesoriów kuchennych w każdej kuchni są takie same, więc nie trzeba myśleć nad tym, jak zagospodarować szuflady w kuchni o danej powierzchni. Organizery i przegródki do szuflad pomogą w przechowywaniu sztućców. Patelnie, garnki i inne ciężkie naczynia umieść w dolnych szafkach. Szklanki, kubki i talerze włóż do górnych szafek.
Jak poukładać w szafkach kuchennych? Podsumowanie
Idealny porządek w szafkach kuchennych, nawet w pomieszczeniu o małych rozmiarach, jest jak najbardziej osiągalny. Wystarczy tylko dobra organizacja szuflad w kuchni, zakup odpowiednich elementów do szafek, a gotowanie stanie się czystą przyjemnością. Wcześniej przyda się odrobina chęci i czasu na rozplanowanie ułożenia poszczególnych akcesoriów kuchennych. Możesz rozpisać sobie na kartce, czego używasz najczęściej i co gdzie lubisz trzymać w kuchni. Już wtedy będziesz mieć pogląd, jakich szafek i szuflad potrzebujesz. Zachęcamy do skorzystania z naszego poradnika projektowania kuchni na stronie agatameble.pl, gdzie dowiesz się, jak urządzać kuchnię zgodnie z zasadami ergonomii.
Akcesoria ułatwiające organizację i przechowywanie w kuchni