Serwetki na stole są oznaką przyzwoitości, dystynkcji i elegancji, a samo zwijanie serwetek często przypomina sztukę origami. Nie zawsze jednak możesz pozwolić sobie na takie ekstrawagancje: kiedy można postawić na serwetkowe origami, a kiedy lepiej zdecydować się na prostsze rozwiązania? Jak złożyć serwetki dopasowane do uroczystości? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!
Jak ułożyć serwetki na stole na elegancki obiad?
Jeśli nakrywasz stół na elegancki, formalny posiłek, koniecznie wybierz serwetki z tkaniny: płócienne, lniane lub bawełniane. Unikaj składania ich na kształt łabędzi, kwiatów, krawatów czy wszelkich innych wymyślnych konstrukcji. Dlaczego? Maksymalnie prostego ułożenia serwetek na stole wymaga etykieta: ze względów higienicznych należy jak najmniej dotykać tkaniny.
Jakie zatem formy się sprawdzą?
- Świetnym sposobem jest ułożenie serwetek w żagiel (stojący trójkąt): wystarczy kwadratową tkaninę złożyć na pół, tworząc prostokąt, a następnie oba wierzchołki skierować ku środkowi po przekątnej tak, by utworzył się trójkąt równoramienny. Pozostaje już tylko złożyć serwetkę ponownie na pół i postawić ją na talerzu lub tuż obok niego.
- Inny sposób na proste składanie serwetek polega na utworzeniu z niej serca. Kwadratową serwetkę złóż na pół, a następnie zagnij prawy i lewy brzeg w kierunku powstałej linii wyznaczającej środek. Postaw ją pionowo – otwarte brzegi utworzą serce.
- Wolisz coś oryginalnego? Zrób z serwetki węzeł! Złóż ją na pół, tym razem tworząc trójkąt. Zegnij ją jeszcze dwukrotnie tak, aby utworzył się wąski pasek. Zawiąż supeł, starając się ulokować go na środku, a luźne brzegi uformuj w dłoniach, lekko je rozprostowując. Pamiętaj, by w tym przypadku nie krochmalić serwetek – materiał powinien być miękki i łatwo się formować.
Składanie serwetek na stół w mniej formalnym stylu
Wiesz już, że elegancki obiad lub kolacja wymagają nienagannej oprawy. Francuzi zwykli ją określać mise en place – wszystkim na swoim miejscu. Nie ma w niej zatem miejsca na żaden chaos na stole: liczy się za to minimalizm i perfekcja. Przy mniej formalnych okazjach możesz jednak puścić wodze fantazji, również w kwestii składania serwetek na stół. Mogą pasować do tematu wieczoru, centralnego elementu lub pory roku. Kilka pomysłów?
- Świąteczna kokarda: pamiętasz wcześniejszy pomysł ze składaniem serwetek w węzeł? Zacznij tak samo, tworząc wąski pasek. Zamiast wiązać supeł, zegnij oba brzegi serwetki do środka pod niewielkim kątem. Odwróć kompozycję i zwiąż ją sznurkiem lub przeciśnij przez nią metalowy pierścień do serwetek. Wybierz złotą obręcz i czerwoną serwetkę, a otrzymasz iście bożonarodzeniową dekorację stołu.
- Wielkanocny zajączek: rozłóż serwetkę i zwiń ją w rulonik, zaczynając od rogu. Skrzyżuj oba końce na takiej wysokości, by móc do środka włożyć ugotowane na twardo jajko (wcześniej markerem narysuj na nim oczy, nos i wąsiki zajączka). Na koniec obwiąż je wstążką – stworzysz w ten sposób urocze zajęcze uszy. Używaj serwetek w świeżym, wiosennym kolorze, np. limonkowym lub żółtym. To składanie doskonale wygląda również w towarzystwie nakrapianych jaj przepiórczych.
- Jesienny liść: złóż serwetkę na pół, tworząc trójkąt. Zaginaj na kilkucentymetrowe pasy, zaczynając od dłuższej krawędzi. Gdy dotrzesz do końca, ponownie zegnij serwetkę w pół – jeśli trzeba, przewiąż cienką wstążkę u podstawy, tworząc ogonek liścia.
Pamiętaj, że sposobów dekoracyjnego składania serwetek jest o wiele więcej! Wypróbuj też kompozycji z kwiatami i sznurkiem jutowym: przewiązując serwetkę sznurkiem i wkładając pod węzeł niewielkie kwiaty, uzyskasz elegancki, a jednocześnie świeży efekt wpisujący się w styl shabby chic, boho, ale także nowoczesny i minimalistyczny. Możesz użyć serwetek w pastelowych kolorach, które przywołują odcienie lata lub zdecydować się na neutralne odcienie, które uwydatnią barwy charakterystyczne dla danej pory roku. Jesienią skorzystaj z kwiatów suszonych lub jarzębiny, a zimą przewiąż serwetkę razem z gałązką jodły, świerku lub tui.
Złożone serwetki – jak je umiejscowić względem talerzy i szklanek?
Przede wszystkim pamiętaj, że aranżacja stołu musi być wygodna dla Twoich gości. Jest też uzależniona od wielkości stołu i poziomu formalności imprezy. Zacznij od położenia na blacie obrusa i ewentualnie podkładek na stół. Etykieta nakazuje, by serwetki umieszczać u góry po lewej stronie od talerzy, w linii prostej od szklanek. Jeśli jednak nie dysponujesz zbyt dużą ilością miejsca, możesz położyć je na zastawie. Jak wiesz z poprzednich akapitów, niektóre sposoby składania serwetek są do tego wręcz stworzone! Nie zapomnij również o położeniu w centralnym miejscu stołu serwetek w serwetniku: przydadzą się np. do otarcia brudnych po posiłku palców.
Serwetki materiałowe kontra jednorazowe – które lepsze?
Zgodnie z zasadami savoir-vivre'u na eleganckim stole dopuszcza się jedynie serwetki materiałowe, koniecznie dokładnie uprasowane, a najlepiej wykrochmalone. Są one większe, wygodniejsze dla gości i można je rozłożyć na kolanach, by uchronić odzież przed ewentualnym zabrudzeniem. Wybierz je również wtedy, gdy nie są Ci obojętne kwestie ekologii i zrównoważonego rozwoju. Pamiętaj jednak, że nie sprawdzą się w przypadku bardziej oryginalnych wiązań wymagających skomplikowanego składania. Impreza ma charakter nieformalny, a na dodatek chcesz pochwalić się kreatywnością? Papierowe serwetki to strzał w dziesiątkę! Z ich pomocą stworzysz oryginalne i niekonwencjonalne konstrukcje, słowem: prawdziwe serwetkowe origami!
Wiesz już wszystko o składaniu serwetek na stół? Papierowych i materiałowych serwetek, obrusów i bieżników czy podkładek na stół szukaj w naszym sklepie internetowym – z nami pięknie zaaranżujesz każdą przestrzeń, zarówno tę na uroczysty, formalny obiad z teściami, jak i tę w swobodnym stylu dla paczki przyjaciół.
Obrusy, serwetki i podkładki na stół
Cena regularna:
Cena regularna: 4,99
Cena regularna:
Cena regularna: 4,99