Organizacja kuchni – pojemniki i pudełka. Jak je w pełni wykorzystać?
Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu
Mówi się, że porządek może mieć każdy, a geniusz panuje nad chaosem... Jeśli miejscem weryfikacji tego powiedzenia będzie kuchnia, autor bez wątpienia spłonie rumieńcem wstydu. W tej przestrzeni niepodzielnie powinny panować ład i harmonia. Dzięki nim przygotowywanie posiłków będzie nie tylko higieniczne i satysfakcjonujące, ale również przyjemne! Pozwól się zainspirować – podpowiemy Ci, jak zorganizować szafki w kuchni i jakie triki możesz wykorzystać w aranżacji.
Organizacja kuchni – jak wykorzystać pojemniki do sypkich produktów?
Władca kuchni, nim zacznie podbijać kubki smakowe domowników i gości, powinien zająć się odpowiednią organizacją przestrzeni kuchennej. Często przechowywanie produktów sypkich jest pierwszym wyzwaniem w jej organizacji. Pojemnik ze szkła lub plastiku to podstawowy przedmiot, po który należy sięgnąć. Dobrze, żeby miał szczelne zamknięcie, najlepiej z uszczelką, które zagwarantuje, że zawartość na długo zachowa świeżość. Dzięki niemu umieszczone wewnątrz jedzenie, np. ryż, cukier czy kasza nie stracą swojej struktury i nie zawilgotnieją, o co niestety łatwo w kuchennym środowisku.
Front drzwi ALDEA 60x76,5 oliwkowy mat
Cena regularna: 186,-
Lampa wisząca listwa czarno-złota LEO III
Cena regularna: 399,-
Pojemniki do kuchni sprzedawane w sklepach bardzo często na etykiecie są szczegółowo opisane. Wśród informacji znajdują się dane na temat materiału wykonania, pojemności, rozmiarów, ale również sugerowanego przeznaczenia. To duże ułatwienie, jeśli nie masz pewności, czy dane opakowanie będzie odpowiednie do magazynowania określonego produktu spożywczego. Przykładowo słoiczki z otworami w nakrętce dobrze sprawdzają się na przyprawy, ale nie nadają się do przechowywania ziół.
Pojemniki do przechowywania w kuchni – ładne pojemniki do postawienia na blacie
Jeśli często gotujesz i masz wystarczająco dużo miejsca na kuchennym blacie, możesz przemyśleć ustawienie na nim pojemników, które będą jednocześnie ozdobą kuchni. Efektowne puszki na kawę, szklany organizer na herbatę, fikuśne butelki z oliwą czy gustowny chlebak z powodzeniem mogą zająć zaszczytne miejsce na blacie. Jeśli zdecydujesz się na niebanalne w formie pojemniki, możesz stworzyć atrakcyjną wizualnie dekorację i mieć pod ręką także sól, cukier, zioła i inne przyprawy, z których często korzystasz. Wystarczy, że umieścisz je w szklanych fiolkach lub słoiczkach o wyjątkowych kształtach. Organizacja przypraw w kuchni nie oznacza upychania papierowych torebek w szufladzie. Funkcjonalne organizery dostępne na rynku powodują, że chciałoby się eksponować nawet pozornie nieatrakcyjne produkty spożywcze. Takie elementy same w sobie już są ozdobą, a dodatkowo ułatwiają codzienną pracę w kuchni i utrzymanie porządku.
Organizacja przypraw w szufladach dzięki pojemnikom
Jednym z największych wyzwań każdej pani domu i każdego domowego kucharza jest utrzymanie porządku wśród papierowych torebek z przyprawami i ziołami. Fabryczne opakowania z papieru lub tektury są zwykle wyjątkowo niepraktyczne i nietrwałe. Jakie mamy patenty na przechowywanie w kuchni przypraw? Pierwszym pomysłem jest przesypanie ich do niewielkich pojemników ułożonych na stojaku. Każdy z nich można podpisać, dzięki czemu za każdym razem nie trzeba będzie tracić czasu na nerwowe przeszukiwanie szuflady. Taki stojak możesz schować w szafce, ale jeśli zdecydujesz się na atrakcyjny wizualnie model, nic nie stoi na przeszkodzie, by wyeksponować go na blacie.
Organizer możesz utworzyć również w swojej szufladzie, ustawiając w niej pojemniki z etykietami na zakrętkach. To najpopularniejsze rozwiązanie, ale nie jedyne! Kreatywnych akcesoriów do organizowania miejsca w szufladach na rynku nie brakuje. Specjalny przyprawnik z klipsami i naklejkami stworzono właśnie po to, by maksymalnie ułatwić przechowywanie przypraw. Wystarczy, że zepniesz papierową saszetkę i plastikowy grzbiet zawiesisz na korpusie. Taki organizer zajmuje niewiele miejsca, jest estetyczny i poręczny. Niewielka wysokość powoduje, że perfekcyjne wpasowuje się do większości kuchennych szuflad. Przejrzyj artykuły gospodarstwa domowego, akcesoria, organizery i wkłady do szuflad dostępne w agatameble.pl, może zainspirują Cię one do praktycznego zagospodarowania szafek i przestrzeni według Twojego własnego pomysłu.
Pojemniki w lodówce – organizacja na najwyższym poziomie
Odpowiednie patenty na przechowywanie i organizacja w kuchni to jedno, ale aby móc intuicyjne korzystać z kuchennego wyposażenia, trzeba myśleć holistycznie. Po uporządkowaniu produktów spożywczych, kawy, herbaty, szuflad z naczyniami i akcesoriami do gotowania i pieczenia należy uważnie przyjrzeć się zawartości lodówki. Warzywa, nabiał, mięso, przetwory – wszystko to powinno mieć w niej swoje miejsce. Chaotyczne przechowywanie jedzenia może przyczyniać się do jego marnowania, bo zwyczajnie utrudnia kontrolowanie zaopatrzenia. Prosty podział przestrzeni chłodziarki i kilka praktycznych pojemników załatwią sprawę.
Pamiętaj, że zaleca się, aby nabiał, jogurty, sery i inne produkty mleczne przechowywać na górnej półce, a dolną przeznaczyć na mięso i ryby. Pośrodku można ułożyć wędliny, dania gotowe i pozostałą żywność przetworzoną. Dzięki temu wszystko dłużej zachowa świeżość i unikniesz rozprzestrzeniania się zapachów. W nowszych lodówkach producenci często umieszczają też specjalne szuflady – nie bagatelizuj tego rozwiązania. Temperatura i wilgotność jest w nich nieco inna niż w pozostałych częściach lodówki – jeśli do dedykowanej szuflady włożysz warzywa i owoce, nie zepsują się one tak szybko, jak nastąpiłoby to na którejś z półek. Do zaprowadzenia ładu przydadzą się też najzwyklejsze przezroczyste pojemniki – z ich pomocą posegregujesz sery, jajka czy wędlinę. Uporządkowana lodówka może być pierwszym krokiem do wdrożenia w życie ekologicznej idei no waste.
Organizacja naczyń – talerze, kubki i szklanki
Intuicyjne przygotowywanie posiłków i sprawne gotowanie to w dużej mierze zasługa organizacji szafek w kuchni. Przemyśl nie tylko układ ich wnętrza, ale również zawartość. Bieganie z jednej strony kuchni na drugą może utrudniać proces przygotowywania nawet prostych dań. Narożne korpusy kuchenne pomagają optymalnie wykorzystać przestrzeń, ale wyciąganie upchniętych w głębi naczyń może być wyzwaniem. Jeśli masz w kuchni narożnik, przemyśl zamontowanie tzw. nerki. Wysuwane półki to strzał w dziesiątkę – synergicznie łączą praktyczność wykorzystania przestrzeni i funkcjonalność użytkowania.
Doskonałym miejscem na kubki i szklanki są kuchenne szafki górne, o ile znajdują się w niedużej odległości od ekspresu do kawy i czajnika. W jednej z nich warto też wygospodarować miejsce na puszkę z kawą i herbaty, aby wszystko niezbędne do przyrządzania gorącego napoju mieć pod ręką. Praktycznym rekwizytem do przechowywania filiżanek są specjalne stojaki i wolnostojące półki, pomagające optymalnie wykorzystać miejsce w szafkach.
Natomiast dolne szafki kuchenne sprawdzą się jako lokum dla garnków, patelni czy talerzy. Zachowasz w nich porządek, jeśli zdecydujesz się na zakup stojaków i organizerów. Dzięki nim stosy pokrywek czy naczyń nie posypią się niczym domki z kart, jeśli wyciągniesz środkowy przedmiot. Patelnie dobrze jest dodatkowo oddzielić od siebie filcowymi przekładkami, aby ograniczyć ryzyko zarysowania powłoki. Planując zagospodarowanie przestrzeni, weź pod uwagę także częstotliwość użytkowania określonych akcesoriów. Blachy, tortownice czy formy do pieczenia zwykle służą nam tylko od czasu do czasu, więc najlepszym pomysłem jest usytuowanie ich w głębi szafki.
Szuflady w kuchni zorganizujesz w mgnieniu oka, jeśli posłużysz się dedykowanymi wkładami. Do Twojej dyspozycji są nie tylko organizery na sztućce, ale także na przykład na noże i przyprawy.
Nie tylko żywność – pudełka i pojemniki do przechowywania akcesoriów do sprzątania
Organizacja szafek w kuchni na tych etapach się jednak nie kończy. Oprócz żywności, naczyń i akcesoriów do gotowania w kuchni musi się znaleźć kącik na worki na śmieci, płyny do naczyń, ściereczki, gąbki i środki czystości. Jeśli przestrzeń na to pozwala, najlepiej umieścić je w jednym miejscu, blisko zlewu. Kapsułki do zmywarki dobrze jest przechowywać w plastikowym pojemniku. Podobnie ścierki i gąbki – ich fabryczne opakowania są nietrwałe, a wrzucenie tych przedmiotów luzem w czeluści szafki jest rozwiązaniem wyjątkowo niehigienicznym.
Akcesoria możesz posortować zgodnie z przeznaczeniem – sól do zmywarki, nabłyszczacz i tabletki zamknij w jednym pojemniku, a ścierki, gąbki, płyn do naczyń i spray do czyszczenia kuchennych blatów w innym. Nie zapomnij też o pudełkach na worki na śmieci czy rękawice kuchenne. Nieocenionym sprzymierzeńcem w organizacji pojemników w kuchni są etykiety – ułatwiają utrzymanie porządku i sortowanie praktycznie wszystkiego – od produktów sypkich przez przyprawy aż po akcesoria.
Pojemniki do przechowywania żywności