Remontowanie, wyposażanie i dekorowanie swoich czterech kątów może sprawiać wiele radości, ale nie da się zaprzeczyć, że dla niektórych osób jest wyzwaniem. Niejednokrotnie przerażenie wywołuje myśl o aranżacji kuchni, która najczęściej jest jedną z największych inwestycji. Warto podejść do tego kroku z rozwagą, by efekt starań był pomyślny i cieszył oko. Jak funkcjonalnie zaprojektować kuchnię? Dowiesz się tego z poniższego tekstu.
Funkcjonalna kuchnia – czyli jaka?
Odpowiedź na pytanie, jak funkcjonalnie urządzić kuchnię, wymaga chwili zastanowienia. Zacznij od przemyślenia, czego oczekujesz od tej strefy. Czy gotowanie to Twoja codzienność, czy obejmuje jedynie wstawienie wody na herbatę lub zaparzenie porannej kawy? Jeśli nie urządzasz gastronomicznego królestwa po raz pierwszy, bez wątpienia wiesz już, które aspekty są dla Ciebie kluczowe. Miłośnicy pichcenia muszą zadbać o odpowiednią ilość miejsca do przechowywania, obszerny blat kuchenny i układ usprawniający poruszanie się między poszczególnymi strefami. Jeśli nie jesteś amatorem gotowania, nie musisz inwestować w całe restauracyjne zaplecze. Pomyśl natomiast o zaopatrzeniu się w dobry ekspres i mikrofalę i wygospodaruj miejsce na przytulny kącik, w którym pobudzi Cię poranna mała czarna, a popołudniową przyjemność zapewni cappuccino.
Jeśli wiesz już, jaki układ funkcjonalnej kuchni odpowiada Twoim potrzebom, możesz przejść do kolejnego kroku i skupić się na umeblowaniu. Wygodniejsze jest dla Ciebie przechowywanie przedmiotów w szafkach, czy szufladach? Cenisz sobie schludny minimalizm, czy lubisz eksponować akcesoria na otwartych półkach? Może od zawsze marzyły Ci się efektowne witrynki ze szprosami i ceramicznymi uchwytami? Albo nowoczesna wyspa z hokerami? Przemyślenie tych kwestii jest niezbędne, by dowiedzieć się, jak funkcjonalnie zaprojektować kuchnię i jakie meble wybrać.
Projekt wnętrza pochodzi z serwisu noiladnie.pl
5 stref w kuchni – dlaczego warto je znać i dlaczego jest to ważne?
Modne i funkcjonalne kuchnie mogą się od siebie znacznie różnić, ale zwykle jedno będzie je łączyć – obecność pięciu głównych stref, które wyznaczają: strefę przygotowywania posiłków, gotowania, przechowywania, zmywania oraz zapasów. Każdy obszar ma swoje specyficzne funkcje.
- Strefa przygotowywania – jak sama nazwa wskazuje – jest to część kuchni, w której mają miejsce czynności na pierwszym etapie gotowania: siekanie, porcjowanie, krojenie itp. Kluczowe są zatem: odpowiednio duży blat roboczy, praktycznie zorganizowane szafki i szuflady i gniazdka elektryczne. Najważniejsze dla tej strefy są łatwy dostęp do akcesoriów, poręczność i intuicyjność.
- Strefa gotowania i pieczenia – w tej części ma miejsce magia: z produktów powstają wyśmienite dania. Aby gotowanie było przyjemnością, wszystkie niezbędne akcesoria muszą być pod ręką, więc aranżując tę strefę, przede wszystkim należy skupić się na rozlokowaniu szafek na garnki, patelnie, blachy do pieczenia itp.
- Strefa przechowywania – to swego rodzaju „magazyn” kuchni. W niej musi znaleźć się miejsce na naczynia, sztućce, akcesoria itp. Meble powinny zapewniać łatwy dostęp do tych przedmiotów i ułatwiać sprawne poruszanie się po kuchni. Praktyczne mogą okazać się oświetlenie LED, moduł typu cargo, organizery do szafek i regulowane wkłady do szuflad. Ten obszar zazwyczaj graniczy ze strefą zmywania i zapasów.
- Strefa zmywania – tutaj – z uwagi na wszechobecną wilgoć – kluczowe jest zadbanie o higienę i praktyczne zagospodarowanie miejsca. Warto pod zlewem umieścić szufladę omijającą syfon, a z boku moduł typu cargo na środki do czyszczenia, ściereczki i detergenty. Oprócz tego w tym obszarze muszą zmieścić się pojemniki na śmieci, najlepiej wysuwane, ułatwiające segregację odpadków.
- Strefa zapasów – najlepiej zaaranżować ją blisko wejścia do kuchni, ponieważ to tutaj będą wypakowywane zakupy i przechowywane produkty sypkie, przetwory itp. Obowiązkowym elementem jest chłodziarko-zamrażarka. Jeśli dużo gotujesz, nie szczędź przestrzeni na tę strefę.
Projekt wnętrza pochodzi z serwisu noiladnie.pl
Złota zasada funkcjonalnej kuchni – trójkąt roboczy
Prostym sposobem na to, jak dobrze urządzić kuchnię, jest zastosowanie zasady trójkąta roboczego. Schemat zakłada, że najważniejsze elementy, czyli lodówka, kuchenka i zlew, powinny być umieszczone na planie trójkąta – na jego wierzchołkach. Taki układ jest ergonomiczny, pozwala zaoszczędzić czas i zminimalizować konieczność wykonywania zbędnych ruchów podczas gotowania. Sprzęty wpisane w trójkąt są w kuchni najczęściej używane i to między nimi najczęściej się poruszamy w trakcie przygotowywania potraw. Gotując obiad, wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy, wstawiamy do piekarnika lub umieszczamy w garnku na kuchence. Wniosek jest prosty: jeśli te kluczowe sprzęty AGD znajdą się blisko siebie – w trójkącie – korzystanie z nich i przyrządzanie dań będą intuicyjne i sprawne. Nie obawiaj się, jeśli Twoja kuchnia jest nieustawna i nie jest możliwe wyznaczenie idealnego trójkąta – nie musi być foremny.
Funkcjonalność kuchni a jej układ i kształt
Układu i kształtu kuchni mają ogromne znaczenie dla jej funkcjonalności. W pomieszczeniach o planie w kształcie litery „L” lub „U” w pierwszej kolejności warto zaprojektować trójkąt roboczy. O ile w standardowych pomieszczeniach, pole do popisu jest dość spore, o tyle w przypadku nietypowych układów zaczynają pojawiać się dylematy. Jak urządzić ciasną kuchnię z oknem? Jaką odległość zachować od wejścia do zabudowy lub lodówki? Przede wszystkim okien i wejścia nie obudowuj szafkami górnymi i modułami. W przypadku okna znacznie ograniczy to dopływ naturalnego światła, a jeśli chodzi o przejście – może utrudniać swobodne przemieszczanie się. Blisko wejścia możesz natomiast ulokować lodówkę lub kuchenny blat. Pomyśl: jeśli znajdą się nieopodal, nie będzie trzeba przenosić ciężkich siatek przez całą kuchnię, by wypakować zakupy.
Projekt wnętrza pochodzi z serwisu noiladnie.pl
Ergonomia i funkcjonalność w kuchniach z wyspą
Nowoczesne, funkcjonalne kuchnie z wyspą to efektowne projekty, które prezentują się przestronnie i są bardzo praktyczne. Kluczowe jest w ich przypadku pojęcie przestrzeni – dodatkowy blat nie może zaburzać płynności poruszania się po kuchni i lepiej nie wciskać go na siłę do kameralnego pomieszczenia. Jeśli chcesz wygospodarować miejsce na wyspę i jednocześnie wykorzystać każdy centymetr, rozważ wyspę z szafkami lub półkami.
Mała i duża kuchnia a funkcjonalność
Rozmiar kuchni to kolejna kwestia, która warunkuje funkcjonalność tej przestrzeni. Korpusy kuchenne mogą skrywać w sobie szereg ciekawych rozwiązań, które pozwolą Ci nawet w malutkim królestwie zaprowadzić porządek i z lubością oddawać intuicyjnemu pichceniu. Wysuwane szuflady z organizerami, wyjeżdżające z narożnika moduły typu „nerka”, systemy cargo czy składane blaty to tylko niektóre pomysły na kreatywne zagospodarowanie przestrzeni do przechowywania.
Może się wydawać, że dużo miejsca to dużo możliwości. Owszem, a przy tym dużo dylematów… Większy metraż wymaga równie rzetelnego projektu, co mniejszy. Pamiętaj o podstawowych zasadach, czyli podziale na strefy i układzie trójkąta roboczego. Mając do dyspozycji spory obszar, możesz pokusić się o wyspę kuchenną, zaaranżowanie komfortowej strefy jadalnej z obszernym stołem i wygodnymi krzesłami, a nawet wkomponowanie barku. Z umiarem i nie dając się ponieść przesadnej fantazji, możesz też wprowadzić zwracające uwagę dekoracje, np. duże obrazy czy kompozycje kwiatowe.
Projekt wnętrza pochodzi z serwisu noiladnie.pl
Maksymalne wykorzystanie przestrzeni w funkcjonalnej kuchni
Kuchnia – chyba jak żadne inne miejsce – dla codziennej wygody bezwzględnie wymaga dobrej organizacji. Wybór praktycznych modułów zabudowy kuchennej i sprytne zagospodarowanie wnętrz szafek i szuflad są kluczowe dla intuicyjnego uprawiania sztuki kulinarnej. Zwróć uwagę, z ilu i jakich sprzętów korzystasz, jakie narzędzia na co dzień muszą być pod ręką, a które rzeczy są wyjmowane jedynie od czasu do czasu. Dobrym – i modnym – sposobem na optymalne wykorzystanie przestrzeni jest zabudowa, której górne szafki kuchenne sięgają aż po sufit. Rzadziej używane przedmioty lub zapasy mogą znaleźć tam swoje miejsce i na co dzień nie będą przeszkadzać. Możesz zdecydować się na wysokie słupki, nadstawki nad lodówkę lub wiszące szafki z klapą uchylną otwieraną do góry.
Ponadto istotne jest rozmieszczenie półek w szafkach – nie zapomnij, że wyższe produkty, np. butelki z oliwą, potrzebuję zwykle nie mniej niż 25 cm wysokości. W narożnych segmentach najlepiej zamontować obrotowe półki bądź specjalne wysuwane systemy. Dzięki nim nie tylko maksymalnie wykorzystasz miejsce, ale i ułatwisz sobie codzienną kuchenną krzątaninę. Tam, gdzie nie sprawdzają się standardowe szafki czy szuflady, egzamin mogą zdać kosze typu cargo. Mogą mieć nawet 10 cm szerokości, więc pozwolą funkcjonalnie zagospodarować nawet małą wnękę.
Jeśli chodzi o rodzaj zabudowy – w dolnej części polecamy postawić na szuflady – szersze na garnki i patelnie, a węższe na produkty sypkie, przyprawy, zastawę czy sztućce. Po wysunięciu od razu widać całą zawartość i można oszczędzić sobie schylania, kucania i mozolnego przekopywania czeluści głębokich szafek. Możesz w nich ulokować praktyczne wkłady porządkujące zawartość – organizery na słoiczki z przyprawami i sztućce, stojaki na pokrywki, komponenty na talerze itp.
Projekt wnętrza pochodzi z serwisu noiladnie.pl
Bardzo modne – a przy tym wyjątkowo poręczne – są też relingi, czyli metalowe prowadnice, na których umieszcza się haczyki lub półki. Zwykle podwiesza się je nad blatem i służą do przechowywania akcesoriów kuchennych albo doniczek ze świeżymi ziołami.
Mamy nadzieję, że dzięki tym wskazówkom myśl o urządzaniu kuchni wzbudza w Tobie nie dreszczyk przerażenia, a ekscytacji. Zapewniamy, że znajomość zasad projektowania funkcjonalnego gastronomicznego królestwa pomoże Ci z przyjemnością zaaranżować serce Twoich czterech kątów i na co dzień czerpać przyjemność z gotowania.
Praktyczne akcesoria do kuchni
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna:
Cena regularna: