Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Jak praktycznie zagospodarować szafki w kuchni, żeby nie marnować przestrzeni?

Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu

Na etapie aranżowania kuchni trzeba dokładnie przemyśleć, jak urządzić meble kuchenne. Mając pomysł na to, jak zagospodarować szafki kuchenne, unikniesz chaosu i będziesz zawsze wiedzieć, gdzie znajdują się poszczególne sprzęty, akcesoria, garnki czy produkty spożywcze. Jak zorganizować szafki w kuchni, aby w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń? Chętnie podpowiemy.

Przechowywanie w kuchni — funkcjonalne zagospodarowanie szafek

Przyjemność korzystania z kuchni w znacznym stopniu zależy od panującego w niej porządku. Nie chodzi jednak o posiadanie sterylnych wnętrz bez jakichkolwiek akcesoriów na widoku, ale o taki porządek, który pozwala zawsze wiedzieć, co gdzie w szafkach kuchennych masz schowane.

Wysuwane szafki kuchenne

Jak uporządkować szafki w kuchni? Zacznij od sprawdzenia, z jakich elementów składa się wybrana przez Ciebie zabudowa kuchenna. Następnie zastanów się, jak rozplanować szafki w kuchni – które przeznaczysz na jakie przedmioty. Meble do kuchni to przede wszystkim szafki wiszące, stojące i narożne oraz różnego rodzaju półki i szuflady. Służą one do przechowywania nieco innych sprzętów, akcesoriów i produktów.

  • W szafkach stojących zwykle przechowuje się przedmioty stosunkowo ciężkie i o większych gabarytach, np. garnki. Dolna zabudowa jest też odpowiednim miejscem na przechowywanie zapasów żywności, jeśli nie posiadasz odrębnej spiżarni. To także przestrzeń na kosze do segregacji odpadów.
  • W szafkach wiszących na ogół trzyma się naczynia i akcesoria kuchenne codziennego użytku. Jeżeli zdecydowałeś się na fronty kuchenne z przeszkleniami, to wykorzystaj wewnętrzną przestrzeń na naczynia i produkty, które chcesz mocniej wyeksponować, np. dekoracyjną porcelanę.
  • Szafki narożne świetnie nadają się do przechowywania ciężkich przedmiotów, których wyciąganie i wkładanie ułatwiają półki obrotowe.
  • Szuflady, w zależności od rozmiarów, służą do przechowywania sztućców oraz różnych drobiazgów codziennego użytku, które chcesz mieć zawsze pod ręką. Warto zagospodarować także szufladę pod piekarnikiem i schować w niej płaskie przedmioty, np. patelnię, pokrywki, folię aluminiową, akcesoria do pieczenia itd.
Kosz cargo

Aby układanie w szafkach kuchennych nie było chaotyczne, a rzeczy nie tworzyły jednego wielkiego stosu, wykorzystaj kosze na prowadnicach, organizery, pudełka oraz pojemniki i puszki na żywność. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są wysuwane półki w szafkach. Jednym ruchem wysuniesz półkę i wyciągniesz potrzebne rzeczy - bez konieczności „nurkowania” do wnętrza.

A jak zagospodarować szuflady w kuchni? Koniecznie sięgnij po specjalne wkłady z separatorami. Znajdziesz je w naszych salonach. Sztućce na co dzień i te na wyjątkowe okazje, gumki recepturki, praska do czosnku, obieraczka do warzyw czy noże szefa kuchni – wkład do szuflady z przegródkami pozwoli Ci utrzymać wszystkie te przedmioty w ryzach.

Wkład do szuflady

Jak zagospodarować szafki kuchenne? Podział na strefy

W każdej kuchni powinno się znaleźć 5 stref: zapasów, przechowywania, przygotowywania, zmywania i gotowania. Ich lokalizacja będzie mieć istotny wpływ na to, co, gdzie i jak poukładać w szafkach kuchennych.

  • Strefa zapasów to obszar z lodówką, opcjonalnie ze spiżarnią. Powinieneś mieć w niej dostęp do fragmentu blatu, aby odłożyć zakupione produkty przed schowaniem. Najlepiej, jeśli blisko znajdują się także zlew i kosz na śmieci.
  • Strefę przechowywania tworzą szafki i szuflady, które trzeba odpowiednio zagospodarować. Jak poukładać w szafkach w kuchni? Przede wszystkim tak, aby zastosowany układ odpowiadał Twoim nawykom kulinarnym, a jednocześnie pozwalał pomieścić potrzebne rzeczy. Produkty, z których korzystasz codziennie, powinieneś mieć zawsze pod ręką.
  • Strefa przygotowania posiłków to przestrzeń z blatem, szafkami z najczęściej używanymi sprzętami i naczyniami oraz z półkami na przyprawy i uchwytami na akcesoria kuchenne. Funkcję tę może spełniać wydzielona wyspa kuchenna.
  • Strefę zmywania tworzą zlewozmywak i zmywarka oraz szafka z pojemnikami na odpady, chemię kuchenną i akcesoria do sprzątania.
  • Strefa gotowania to obszar z kuchenką lub płytą grzewczą i piekarnikiem oraz z szafkami skrywającymi najczęściej używane garnki, patelnie, naczynia żaroodporne i pokrywki.
Szafka narożna w kuchni

Zagospodarowanie szafek wiszących w kuchni, czyli jak najlepiej wykorzystać tę przestrzeń?

W najwyżej położonych szafkach wiszących niech zamieszkają rzeczy, których używasz stosunkowo rzadko. Mogą się tu znaleźć np. maszynka do mielenia mięsa, domowe przetwory, produkty o długiej dacie ważności, świąteczna zastawa, półmiski, kieliszki, części zamienne do sprzętów AGD itd. Na niższych półkach szafek warto umieścić przedmioty, po które sięgasz praktycznie codziennie. To dobre miejsce na kubki, filiżanki, szklanki i talerze oraz produkty spożywcze: kawę, herbatę, cukier, przyprawy, olej itd.

Jak zagospodarować narożne szafki w kuchni? Inteligentne rozwiązania

Szafki narożne świetnie nadają się przechowywania przedmiotów ciężkich i nieforemnych jak garnki, patelnie, woki czy sprzęty AGD. W ich inteligentnym zagospodarowaniu pomagają specjalne półki obrotowe, całkowicie wysuwane kosze oraz inne, nowoczesne systemy. Posiadając tak zagospodarowaną szafkę narożną, zyskasz swobodny dostęp do zawartości – nawet gdy mebel jest bardzo głęboki.

Wysuwana półka w kuchni

Wyspa kuchenna — jak ją efektywnie zagospodarować?

Wyspa stała się niemalże synonimem nowocześnie projektowanych kuchni. Jeżeli nie pełni ona funkcji stołu lub barku, ale służy głównie do przygotowywania potraw, przestrzeń pod blatem warto zabudować. Dzięki temu zyskasz sporo dodatkowego miejsca do przechowywania naczyń, akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Niestety, tak zaaranżowana wyspa stanowi rozwiązanie dedykowane raczej większym kuchniom.

Spiżarnia w kuchni, czyli sposób na wykorzystanie całej przestrzeni

Jeżeli w swojej kuchni posiadasz odrębne pomieszczenie na spiżarnię, to jesteś prawdziwym szczęściarzem. Jeśli nie – istnieje sprytny sposób na przechowywanie wielu artykułów spożywczych nawet w najmniejszych i najmniej ustawnych kuchniach. Są to skrojone na miarę systemy cargo. Wysuwane, pionowe szuflady, ruchome koszyki czy półki montowane w szafkach pozwalają maksymalnie wykorzystać przestrzeń i skutecznie nią zarządzać. Dzięki prowadnicom pełnego wysuwu oraz systemowi cichego domyku, obsługa półek cargo jest wygodna i przyjemna, a wszystkie przechowywane przedmioty doskonale widoczne. To idealna przestrzeń na przyprawy, sypkie produkty, niewielką kolekcję win i przeróżne drobiazgi.

Podsumowanie

Chociaż kuchnia to przestrzeń robocza, nie powinien panować w niej chaos. Dzięki dodatkowemu wyposażeniu, wnętrza szafek kuchennych będziesz mieć pod pełną kontrolą. Po korpusy, fronty, uchwyty do szafek kuchennych oraz wszystko to, co potrzebne do praktycznego zagospodarowania szafek w kuchni, zapraszamy do Salonów Agata i do sklepu online.

Przykładowe akcesoria do przechowywania

Pojemnik ceramiczny SKRZAT czerwony 810 ml
24,90
Cena najniższa: 32,13

Cena regularna:

Cena regularna: 45,90

Drewniany wkład na sztućce Q-WOOD moduł E 9,8 cm
51,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Etykiety na słoiki, w rolce, 6x4 cm
10,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Drewniany wkład na przyprawy Q-WOOD moduł B 24,9 cm
124,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Akcesoria do przetworów, 18 elementów
10,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Zestaw 5 pojemników na żywność
19,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Pojemnik organizer na przyprawy
10,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Drewniany wkład na sztućce Q-WOOD 80 cm
255,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Drewniany wkład na noże Q-WOOD moduł C 20 cm
124,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

TEA Pojemnik kuchenny, czarny, 19 cm
19,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna: