Naczynia do serwowania, które musisz mieć w domu
Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu
Sposób, w jaki serwujemy posiłki, ma duże znaczenie. Odpowiednie naczynia nadają rodzinnym spotkaniom i uroczystościom odświętny charakter, zdobią pomieszczenie i sprawiają, że wspólne chwile spędzane przy stole stają się prawdziwą przyjemnością. Które naczynia warto mieć w swoim domu? Dziś zdradzamy odpowiedź na to pytanie.
Przekąski
Mówi się, że jemy oczami i jest w tym sporo prawdy. To, w jaki sposób podamy danie, jest bardzo istotne, ponieważ ładnie zaserwowane pożywienie po prostu wygląda smaczniej. Przekąski najlepiej podawać na paterach, tacach, bądź w specjalnie przeznaczonych na ten cel miseczkach. Popularne ostatnimi czasy są podzielone na części naczynia, pozwalające na umieszczenie różnego rodzaju smakołyków obok siebie. Wędliny i pokrojone mięso układamy na podłużnych półmiskach.
Zupy
Podając zupę, mamy do wyboru kilka różnych możliwości. Standardowo, możemy serwować ją w głębokim talerzu. Jeśli jednak serwujemy rozgrzewające zupy-kremy, aromatyczne zupy orientalne czy gęste gulasze, dobrym pomysłem będą różnego rodzaju miseczki i bulionówki. Bardzo elegancko wygląda również podanie zupy w stylowej wazie, którą jednak należy wyposażyć w chochelkę, by bez problemu rozlać zupę na talerze czy do miseczek gości.
Dania główne
Niegdyś dania główne podawano na okrągłych, płaskich talerzach, dzisiaj popularne są także naczynia o kwadratowym bądź prostokątnym kształcie. Serwując ryby, zdecydujmy się na podłużne, owalne półmiski. Warto też podać mały talerzyk, na który będzie można odłożyć ości.
Desery
Estetyczne serwowanie deserów to prawdziwa sztuka. Jeśli podajemy muffinki lub ciasteczka, zamiast zwykłego talerza, idealnym wyborem będzie piękna jedno lub wielopoziomowa patera. Możemy wybrać paterę z kloszem lub bez, wykonaną ze szkła, ceramiczną lub z porcelany. Powinniśmy również mieć w swoim domu większych rozmiarów talerze, które idealnie nadają się do serwowania ciasta. Na lody i wszelkie zimne desery w postaci kremów czy galaretek, doskonałe będą pucharki, w których możemy pięknie wyeksponować apetyczne słodkości.
Sałatki i surówki
Sałatki i surówki podawać możemy w salaterkach o prostych minimalistycznych formach, lub wręcz przeciwnie – w dekoracyjnych szklanych słoiczkach, miseczkach, a nawet kieliszkach. Często podaje się je w szklanych, przezroczystych naczyniach, w których ułożone warstwowo (bez mieszania) prezentują się szczególnie wykwintnie.
Sery
Przekąską, która wymaga szczególnego sposobu podania, są sery. Serwuje się je na specjalnej desce wykonanej z naturalnego drewna, kamienia, eleganckiego szkła lub marmuru. Deskę do serów możemy wybrać w prostym uniwersalnym kształcie lub okrągłą, z uszkami lub uchwytem. Taka deska z powodzeniem może być wykorzystana również do podawania sushi. W sklepach z wyposażeniem wnętrz i kuchennymi akcesoriami znaleźć można również deski w zestawach ze specjalnymi butelkami na ocet czy oliwę lub miseczkami na dipy.
Przyjemność wspólnie spędzanego przy stole czasu będzie o wiele większa, jeśli pyszne, mniej lub bardziej wykwintne dania, zaserwujemy w piękny sposób. Pomocna będzie odpowiednia zastawa, dzięki której dania będą wyglądały smacznie i estetycznie.
Przykładowe naczynia do serwowania