Pojemniki na żywność - bezpieczne przechowywanie w kuchni
Ten artykuł został opublikowany ponad rok temu
W kuchni przechowywane są świeże produkty spożywcze oraz zapasy. Niektóre artykuły muszą być trzymane w niskiej temperaturze, trafiają więc do lodówki. Inne można ustawić na półkach, jednak sklepowe opakowania ryżu, kaszy czy herbaty są nieporęczne. Wystarczy kilka takich produktów, by zająć całe wolne miejsce, nawet jeśli na zapasy zostały wydzielone pojemne szafki kuchenne. Na szczęście do przechowywania żywności można wykorzystać specjalne pojemniki. Jakie rodzaje warto mieć w swojej kuchni?
Pojemniki na przyprawy
Źródło smaku przygotowywanych potraw tkwi w odpowiednio dobranych mieszankach przypraw. O ile sól i pieprz można przechowywać w poręcznych młynkach, o tyle pozostałe przyprawy najczęściej wietrzeją luźno wrzucone do szuflady w niedokładnie zamkniętych torebkach, a ich resztki wypełniają meble kuchenne. Tymczasem wystarczy je przesypać do szklanego pojemnika z miejscem na własnoręczne opisanie zawartości, by nie traciły aromatu. Przy codziennym gotowaniu doskonale sprawdzi się również zestaw sześciu pojemników umieszczonych na półce magnetycznej, w których można przechowywać najczęściej używane przyprawy.
Uniwersalne pojemniki na żywność sypką
Życie zgodne z filozofią „zero waste”, która zachęca do produkowania jak najmniejszej ilości śmieci staje się coraz bardziej popularne wśród młodych ludzi. Ich nowoczesne kuchnie są wyposażone w uniwersalne pojemniki, ponieważ jedną z naczelnych zasad jest kupowanie produktów na wagę do własnych woreczków. Dlatego po przyjściu do domu trzeba przesypać do pojemników sypką żywność: fasolę, płatki owsiane czy ryż. W ten sposób, dzięki ograniczeniu wilgoci, zapobiegnie się jej zepsuciu. Na sypkie produkty można przeznaczyć wysokie, bardzo nowocześnie wyglądające, szklane pojemniki z tablicą służącą do ich własnoręcznego podpisywania. Świetnym wyborem będą także modele, które są wyposażone w specjalny zamykany otwór – można je otwierać bez odkręcania. Dzięki temu znajdująca się wewnątrz żywność dłużej zachowuje świeżość. Oprócz pojemników roboczych w kuchni bardzo dobrze prezentują się również wykonane z pomysłem puszki.
Dekoracyjne pojemniki
W projekty kuchni, których głównym założeniem jest stworzenie klimatycznego wnętrza, dobrze wpisują się ładnie wykonane, dekoracyjne pojemniki. Mogą to być metalowe puszki o kształcie prostopadłościanu lub walca, malowane proszkowo, przeznaczone na herbatę w torebkach, czy ciasteczka lub też ceramiczne pojemniki ze specjalną uszczelką. Szczególnego charakteru nadają im ozdobne napisy lub namalowane serduszka. Miłośnicy mruczących czworonogów mogą wyrazić swoją sympatię i zdecydować się na pojemnik-cukierniczkę z namalowanymi kotami, z łyżeczką i przykrywką w zestawie. Można go używać w kuchni lub podawać w nim cukier również podczas wizyt gości. Jak inaczej wykorzystać pojemniki? Można w nich przechowywać żywność, która wymaga stałego chłodzenia w lodówce.
Bezpieczne przechowywanie jedzenia w lodówce
Świeżą żywność: mięso, ryby, sery, owoce i warzywa, by się nie psuła, najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze lodówki. Produkty można układać na półkach lub porcjować i umieszczać w pojemnikach. Dobrym pomysłem jest wyposażenie kuchni w zestaw trzech takich samych pudełek, wykonanych z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, które można ustawiać jeden na drugim. W ten sposób przestrzeń w lodówce zostanie optymalnie wykorzystana. Podobnie można postępować z resztkami jedzenia, z których można na następny dzień przygotować smaczną sałatkę, a do jej przechowywania posłuży zestaw plastikowych misek z dołączonymi sztućcami do mieszania składników.
Pojemniki na żywność to świetne rozwiązanie, by produkty spożywcze długo zachowały świeżość, smak i aromat. Pudełka, puszki czy słoiki są na tyle uniwersalne, że można w nich trzymać artykuły sypkie, świeże owoce i warzywa czy nawet dodatkową porcję obiadu.
Przykładowe pojemniki na żywność