Lato to najlepszy czas na zorganizowanie w ogrodzie grilla dla przyjaciół lub ekspedycji do lasu z obowiązkowym piknikiem na polanie. Piękna pogoda, świeże jedzenie, schłodzone napoje – taki obraz staje przed oczami większości Polaków w wakacyjne, piątkowe popołudnie. Jak profesjonalnie przygotować się na grilla i piknik, by miło spędzić czas?
Organizacja grilla w ogrodzie
Nowoczesne aranżacje kuchni przewidują zamontowanie w pomieszczeniu drzwi rozsuwanych na taras, co pozwala na połączenie pomieszczeń w jedną wspólną przestrzeń. Na tarasie można ustawić rozłożony stół ogrodowy, a zamiast tradycyjnego obrusa położyć na nim tace. Ciekawym pomysłem jest przydzielenie gościom kolorowych ściereczek – nowoczesne kuchnie urządzone w duchu eko skrywają ich dziesiątki! Na stole pięknie będzie się prezentował szklany słój z kranikiem z lemoniadą lub domowej roboty sangrią. Owocowo-warzywny koktajl również należy oryginalnie podać, wystarczy przelać go do słoika z uchem i słomką. Ten sposób zaserwowania napitku na pewno spodoba się gościom. Do jedzenia śmiało można wykorzystać używaną codziennie zastawę i sztućce. Sałatkę najlepiej podać w szklanym pojemniku do przechowywania, pozbawionym pokrywki. Należy pamiętać, by sos do warzyw dodać w ostatnim momencie przed przyniesieniem na stół, by danie dłużej zachowało świeżość i ładny wygląd. Kilka dni przed planowanym grillem warto przejrzeć meble kuchenne, by upewnić się, że niczego nie brakuje. W razie czego będzie można jeszcze dokupić niezbędne akcesoria.
Wyprawa na piknik
Zwieńczeniem wyprawy do lasu powinien być piknik z prawdziwego zdarzenia, to znaczy taki na grubym kocu z dużą ilością pysznego jedzenia. Umyte, obrane i pokrojone owoce można zapakować do plastikowych pojemników próżniowych, by dłużej zachowały świeżość. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie owocowej sałatki i wsypanie jej do szklanego, hermetycznie zamykanego słoika. Tak samo można postąpić z puddingiem z nasion chia czy tradycyjnym włoskim tiramisu – umieścić desery w słoiczkach. Miłośnicy serów mogą zapakować swój ulubiony gatunek w specjalny pojemnik i delektować się nim na leśnej polanie. Ser, winogrono, oliwki, plastry ulubionej wędliny i truskawki wraz ze świeżym pieczywem można rozłożyć na grubej drewnianej desce. Podane w iście francuskim stylu, będą zachęcały do jedzenia. Niezastąpiony podczas pikniku jest również termos zawierający mrożoną herbatę, chłodnik czy – na przekór letniej pogodzie – ciepłą zupę. Do wytarcia rąk i ust posłużą ściereczki i ręczniki kuchenne.
Przechowywanie akcesoriów na grilla i piknik
Akcesoria, niezbędne podczas letnich przyjęć i wypraw, czyli w sezonie, przez resztę roku trzeba gdzieś przechowywać. Naturalnym wyborem wydają się kuchenne szafki, które mają jednak ograniczoną pojemność. By nie zagracić nadmierne kuchni, warto tak dobierać piknikowe gadżety, by jak najwięcej z nich wykorzystywać na co dzień. Jeśli organizowane spotkania są zawsze huczne, należy, przeglądając projekty kuchni, wybrać takie rozwiązanie, które pozwoli na optymalne wykorzystanie przestrzeni i zmieszczenie wszystkiego w kuchni. Ewentualnie można umówić się z mamą lub przyjaciółką i rozdzielić akcesoria na dwa domy.
Grill czy piknik na świeżym powietrzu to okazja do spędzenia czasu z przyjaciółmi i doskonałej zabawy. Główny punkt obu wydarzeń to jedzenie i picie, które podane w miłych okolicznościach przyrody zdecydowanie najlepiej smakują.
Przykładowe akcesoria na grilla i piknik