Wybierz swój sklep

Zlokalizuj najbliższy sklep Agata w Twojej okolicy. Dzięki temu informacje o dostawie oraz dostępności produktów będą aktualne i dostosowane do Twojej lokalizacji.

powrót

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!

Zapraszamy w podróż do świata wykwintnych przyjęć i nieskazitelnej etykiety. W tym artykule, niczym uczennica prestiżowej szkoły savoir-vivre'u, zgłębisz tajniki nakrycia stołu, które zachwyciłoby nawet najbardziej wymagających gości królewskiego dworu. Od ustawienia talerzy i sztućców na stole po finezyjne dekoracje – poznaj sztukę, która przemieni każdy posiłek w prawdziwie królewską ucztę!

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Talerz ceramiczny płytki KENYA 26,5 cm

Talerz ceramiczny płytki KENYA 26,5 cm

x
Talerz deserowy VENICE SAND 21.5 cm

Talerz deserowy VENICE SAND 21.5 cm

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Talerz ceramiczny płytki KENYA 26,5 cm

Talerz ceramiczny płytki KENYA 26,5 cm

x
Talerz deserowy VENICE SAND 21.5 cm

Talerz deserowy VENICE SAND 21.5 cm

Królewska kompozycja – poprawne ustawienie talerzy na stole

Sztuka nakrywania stołu wymaga precyzji i znajomości etykiety. Zacznij od fundamentu, czyli obrusa: wybierz wysokiej jakości tkaninę, najlepiej lnianą lub bawełnianą, w stonowanym kolorze, który będzie harmonizował z wystrojem jadalni. Dopasuj go do kształtu blatu: nie stosuj kwadratowych obrusów na okrągłe stoły i odwrotnie – okrągłych na prostokątne. Pamiętaj, że obrus powinien zwisać ze stołu na około 30-40 cm z każdej strony – to zasada, której przestrzega się nawet w Pałacu Buckingham!

Teraz przejdź do ustawienia talerzy na stole. W centrum każdego nakrycia umieść talerz podstawowy zwany też podkładowym. To Twoja baza, na której będziesz budować resztę kompozycji. Na nim połóż talerz płytki do dania głównego, a na wierzchu talerz głęboki do zupy. Pamiętaj, że odległość między poszczególnymi nakryciami powinna wynosić około 60 cm – zapewni to gościom komfort podczas posiłku.

Wybieraj serwisy obiadowe dobrej jakości, najlepiej z jednolitym wzorem. Unikaj mieszania różnych kompletów. Wielkość talerzy dostosuj do liczby i rodzaju serwowanych dań. Ci, którzy pragną dodać stołowi szczyptę luksusu, mogą rozważyć użycie podtalerzy – dekoracyjnych tac umieszczanych pod właściwymi talerzami. Szczególnie efektownie będą wyglądać srebrne lub złote, z bogato zdobionym rantem. Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto rozważyć tę opcję: podtalerze świetnie chronią obrus przed zabrudzeniami.

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Stół rozkładany KELIN 138-178 cm

Stół rozkładany KELIN 138-178 cm

619,-
x
Krzesło drewniane białe ONTIKA I

Krzesło drewniane białe ONTIKA I

229,-
x
Komplet obiadowo-kawowy LOUIS 30 el.

Komplet obiadowo-kawowy LOUIS 30 el.

369,-
x
Obrus biały JANE 140x300 cm

Obrus biały JANE 140x300 cm

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Stół rozkładany KELIN 138-178 cm

Stół rozkładany KELIN 138-178 cm

619,-
x
Krzesło drewniane białe ONTIKA I

Krzesło drewniane białe ONTIKA I

229,-
x
Komplet obiadowo-kawowy LOUIS 30 el.

Komplet obiadowo-kawowy LOUIS 30 el.

369,-
x
Obrus biały JANE 140x300 cm

Obrus biały JANE 140x300 cm

Sztuka precyzji – jak ustawić sztućce na stole?

Wyobraź sobie, że przygotowujesz stół do uroczystej kolacji w Downton Abbey – każdy szczegół musi być dopracowany do perfekcji. Ułożenie sztućców do obiadu zaczyna się od podstawowej zasady: wszystkie elementy umieszcza się w kolejności ich użycia, od zewnątrz do wewnątrz. Oznacza to, że sztućce do pierwszego dania będą najdalej od talerza, a te do dania głównego – najbliżej. Widelce niech spoczną po lewej stronie talerza, a noże i łyżki po prawej. Pamiętaj, że ostrza noży zawsze powinny być skierowane w stronę talerza.

Skupmy się na lewej stronie. Jeśli podajesz przystawkę, widelec do przystawki połóż jako pierwszy od lewej. Następnie umieść widelec do ryby (jeśli planujesz ją w menu), a najbliżej talerza – widelec do dania głównego. Po prawej stronie talerza, zaczynając od zewnątrz, powinien spocząć kolejno: nóż do przystawki, nóż do ryby, nóż do dania głównego, a na końcu łyżka do zupy.

Jak rozłożyć sztućce do deseru? To proste: nad talerzem, równolegle do krawędzi stołu. Łyżeczka do deseru powinna być skierowana uchwytem w prawo, a widelczyk do ciasta – uchwytem w lewo. Dla tych, którzy zastanawiają się, jak rozstawić sztućce pomocnicze, spieszymy z podpowiedzią: nóż do masła umieszczasz na talerzyku do pieczywa, a łyżeczkę do herbaty czy kawy – na spodeczku po prawej stronie filiżanki.

Poprawne ułożenie sztućców na stole to nie tylko kwestia etykiety – to wyraz szacunku dla gości i celebracja kultury stołu. Pamiętaj, że nawet najbardziej wyszukane dania nie zrobią wrażenia, jeśli zostaną podane przy niedbale nakrytym stole.

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Bieżnik na stół szary JANE 40x120 cm

Bieżnik na stół szary JANE 40x120 cm

12,99
x
Krzesło obrotowe PANKO niebieskie

Krzesło obrotowe PANKO niebieskie

439,-
x
Łyżka PIANO SHINY BLACK kpl. 3 szt.

Łyżka PIANO SHINY BLACK kpl. 3 szt.

18,99
x
Widelec PIANO SHINY BLACK kpl. 3 sztuk

Widelec PIANO SHINY BLACK kpl. 3 sztuk

18,99
Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Bieżnik na stół szary JANE 40x120 cm

Bieżnik na stół szary JANE 40x120 cm

12,99
x
Krzesło obrotowe PANKO niebieskie

Krzesło obrotowe PANKO niebieskie

439,-
x
Łyżka PIANO SHINY BLACK kpl. 3 szt.

Łyżka PIANO SHINY BLACK kpl. 3 szt.

18,99
x
Widelec PIANO SHINY BLACK kpl. 3 sztuk

Widelec PIANO SHINY BLACK kpl. 3 sztuk

18,99

Symfonia elegancji – ustawienie pozostałej zastawy na stole

Kontynuując naszą podróż przez świat wyrafinowanej etykiety, skupmy się na ustawieniu pozostałej zastawy na stole. To właśnie ona tworzy tę magiczną atmosferę, która sprawia, że czujemy się jak bohaterowie powieści Jane Austen zasiadający do wykwintnego obiadu w Pemberley albo – by odwołać się do popularnego obecnie serialu – jak członkowie rodziny Bridgerton podczas jednego ze słynnych przyjęć w Londynie epoki regencji.

Rozpocznijmy od eleganckich kieliszków, które są dla nakrycia niczym biżuteria. Warto więc zainwestować w wysokiej jakości szkło kryształowe, które doda blasku całej aranżacji. Umieszcza się je w prawym górnym rogu, tworząc trójkąt lub półkole. Kieliszki, szklanki lub literatki do wody powinny stać najbliżej talerza; następny w kolejności jest kieliszek do wina białego, a za nim do wina czerwonego. Jeśli planujesz toast, kieliszek do szampana niech stanie przed pozostałymi.

Nie zapomnij o naczyniach do przystawek i dodatków. Małe miseczki na oliwki, sosy czy masło umieszcza się po lewej stronie nad widelcami, podobnie jak talerz na pieczywo wraz z nożykiem do masła. Te drobne detale świadczą o dbałości o komfort gości i znajomości zasad savoir-vivre'u przez gospodarza.

Królewskie dodatki – inne akcesoria na stole

Po opanowaniu sztuki ustawienia talerzy i sztućców czas na te elementy, które nadadzą nakryciu prawdziwie królewski sznyt. Centralnym punktem stołu, niczym królowa Charlotta na balu debiutantek, jest kompozycja kwiatowa. Może to być obfity bukiet w wysokim wazonie lub kilka mniejszych aranżacji rozstawionych wzdłuż blatu. Kwiaty muszą być bujne i świeże, przywodzące na myśl ogrody Aubrey Hall. Nie mogą jednak zasłaniać widoku siedzących naprzeciwko siebie biesiadników – goście powinni się widzieć albo pod, albo ponad nimi.

Kolejnym ważnym elementem są świeczniki. Delikatne światło świec nie tylko tworzy romantyczny nastrój, ale także podkreśla blask kryształowych kieliszków i srebrnych sztućców. W ofercie Agaty znajdziesz szeroki wybór eleganckich naczyń, kieliszków i dodatków, które pomogą Ci wykreować oprawę stołu godną królewskiego dworu. Możesz wybrać klasyczne srebrne kandelabry lub postawić na bardziej nowoczesne świeczniki. Pamiętaj, aby świece były bezwonne – ich zapach nie powinien konkurować z aromatem serwowanych dań.

Ważnym elementem nakrycia stołu są również serwetki – mogą być złożone w wymyślne kształty godne stylizacji Cressidy Cowper, subtelne i kobiece jak Daphne Bridgerton – ozdobione delikatnym haftem i koronką – lub wprost przeciwnie: proste, eleganckie, nienarzucające się. Niezależnie od tego, na jakie się zdecydujesz, powinny harmonizować kolorystycznie z obrusem i pozostałymi elementami dekoracji. Umieść je na talerzu lub po lewej stronie nakrycia.

Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Krzesło URMI U-378

Krzesło URMI U-378

169,-
x
Talerz deserowy musztardowy RENE 20 cm

Talerz deserowy musztardowy RENE 20 cm

x
Szklanka do zimnych napojów 360 ml

Szklanka do zimnych napojów 360 ml

2,50
Nakrycie sztućców do stołu – przewodnik, którego nie powstydziłaby się nawet królowa Anglii!
x
Krzesło URMI U-378

Krzesło URMI U-378

169,-
x
Talerz deserowy musztardowy RENE 20 cm

Talerz deserowy musztardowy RENE 20 cm

x
Szklanka do zimnych napojów 360 ml

Szklanka do zimnych napojów 360 ml

2,50

Finezyjne zakończenie, czyli jak zachwycić gości perfekcyjnym nakryciem... i nie tylko

Na zakończenie naszej królewskiej lekcji nakrycia stołu skupmy się na drobnych, ale jakże istotnych detalach, które sprawią, że przyjęcie zostanie zapamiętane na długo. Jak sprawić, by każdy gość poczuł się jak prawdziwy arystokrata? Zacznij od winietki – te małe kartoniki z imionami gości przydadzą się zwłaszcza podczas oficjalnych imprez w większym gronie, np. chrztu, komunii, bierzmowania itd. Możesz je wykonać samodzielnie lub zamówić profesjonalny wydruk w dowolnym punkcie oferującym tego typu usługi. Winietki umieść nad sztućcami deserowymi, połóż na talerzyku lub oprzyj o kieliszek. Świetnie, jeśli oprócz funkcji stricte dekoracyjnej będą stanowiły miły upominek – w tym celu użyj małej pralinki, miniaturowego słoiczka z dowolnym przetworem lub uroczych woreczków z zasuszonymi kwiatami lawendy.

Nie zapominaj o dekoracjach sezonowych. Wiosną będą to delikatne kwiaty i zielone gałązki, latem – kolorowe owoce, jesienią – złociste liście i drobne dynie, a zimą – gałązki ostrokrzewu czy szyszki. Te drobne akcenty sprawią, że nakrycie będzie aktualne i świeże.

Na koniec pamiętaj o najważniejszym – atmosferze. Nawet najbardziej skrupulatne ułożenie talerzy na stole, drobiazgowe ustawienie sztućców do obiadu czy finezyjne ozdoby nie zastąpią dobrego nastroju. Zadbaj więc o ciepłe powitanie i klimat serdeczności podczas posiłku. Niech Twoi goście czują się swobodnie i komfortowo, niezależnie od tego, jak wyszukana będzie aranżacja stołu.

Wyposażenie jadalni

ODBIÓR W SKLEPIE
Widelec złoty PIANO GOLD, kpl 3 szt.
18,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

ODBIÓR W SKLEPIE
Widelczyk do ciasta PIANO GOLD, kpl 3 szt.
14,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

ODBIÓR W SKLEPIE
Łopatka do tortu glamour PIANO GOLD
8,99
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

ELISA Zestaw sztućców, złote, 24 el.
39,-
Cena najniższa: ,-

Cena regularna:

Hasła tematyczne: Jadalnia akcesoria jadalnia